Dzunglis ahvidega kohtumine 20. detsember

Ärkasime varakult, et minna Tangkoko Dzunglisse. Huvitav kogemus kuna loomade ja lindude nägemine ei ole garanteeritud, kuid giidiga me läksime. Tuur oli jagatud 2ks, hommikul 8:30-11:30 (200 000 IDRi giidi tasu + 100 000 sissepääsu tasu) ja 16:00-18:45 (100 000 IDRi giidi tasu). Mina ja Janar osalesime ainult esimesel matkal.

Minus tekitas kõhedust palju õpetussõnu enne dzunglisse minekut:
- grupist eralduda ei tohi
- ahvidele üle paari sekundi silma vaadata ei tohi, muidu võtavad seda, kui rünnakut
- väldi riietuses punast
- pane selga pikad riided ja püksid sokkide sisse
- kui ahv näitab sulle hambaid, siis astu paar sammu tagasi ja keera selg
- ole ettevaatlik ahvide puhul, kelle juures on ahvi beebi
- metsas on madusid, mürgise mao kohtamine on haruldane.

Kui lõpuks mööda kõnniteed minema hakkasime hanereas, siis ma kartsin korralikult, et kuskil on maod või ahvid tulevad kallale. Hoidsin grupi keskele. Mingi hetk giid ütles, et nüüd astume rajalt dzunglisse. Mu silmad olid vist tõllarattad imestusest, et miks me teistest gruppidest eraldusime. Ma vist arvasin, et tulen dzunglisse shoppama, et ei kujutanud seda enne ette 😂 Janar õnneks kartis rohkem, kui mina. Ta suur mao foobik. Kokku oli 4 gruppi giidiga ja eralduti, et erinevates suundades kammida dzunglit läbi, et leida musta värvi ahvid (tarcierid), kuskusid (pesukaru sugulased) ning erinevad linnud. Ahvid pidid elama neljas umbes 40-100 liikmelistes gruppides. Kohtasime 2 gruppi, mõlemad grupid olid liikumises ehk vahetasid territooriumi. Õnneks keegi agressiooni välja ei näidanud. Saime rahulikult jälgida ja pildistada. Õpetussõnad olid ka, et kui meie liigume, liiguvad ka ahvid, kui meie nt kükitame ühe kohapeal, siis jäävad ka ahvid paikseks.












Dzunglis oli palju ämblikke kelle võrke teel enne ei märganud kuni nad olid koos elukaga näol. Enamuse korjas endale giid, aga kuna me pikad eurooplased, jätkus ka meile. Lindude leidmiseks tegi giid aeg ajalt häälitsusi, et lindude vastuheli peale tuvastada nende asukoht. Meil õnnestus kõiki kaugelt näha. Kõigil teistel gruppidel nii hästi ei läinud. Meil oli ka kõige kogenum giid Renny Linggar staažiga 18 aastat.



1 tuur oli väga pukk, kõndisime ca 15km, et mul oli korralik väss peal ja loobusin õhtusest matkast. Puhkasime ja üritasime Janariga netti püüda, et edasisi reisiplaane teha. Olle ja Vahur käisid ka õhtul dzunglit avastamas. Neil õnnestus näha maailma pisemaid ahve enam vähem peopesa suurused ja kelle pea teeb ca 360 kraadise pöörde. Üldiselt elavad puudes väikese perekonnaga ca 6kesi. Kuna tuur jäi ka õhtu peale, siis liiguti dzunglis taskulambiga. Mingi hetk olid nad ka need välja lülitanud ca 20 minutiks ja pimedas istunud, et tarantleid näha. Otsustasid end mitte näidata. Neil õnnestus, aga madu näha konnaga einestamas. Thank god, et me Janariga 2 tuurile loomade otsingule ei läinud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar